Contextul Social

Lăzăreni este o comună situată în Nord-Vestul țării, în județul Bihor, având o populație de 3000 de oameni. În mijlocul acestei comune se află o mare comunitate de Romi de aproximativ 416 persoane, dintre care 116 bărbați, 118 femei și 182 de copii. Întreaga comunitate este compusă din 86 de familii, care locuiesc în 65 de locuințe, numărul de locuitori într-o locuință fiind, în medie, de 6 persoane.

Procentajul persoanelor care muncesc este de 2%, astfel cei 98% sunt fără locuri de muncă. În primă fază, copiii romi din această comunitate au avut parte de învățământ privat în cadrul Fundației Caleb din anul 2002, având un succes imens în cadrul copiilor. În urma unei decizii guvernamentale și a Uniunii Europene, școala gimnazială a trebuit să își închidă porțile pentru învățământul primar. Motivul invocat a fost integrarea socială a copiilor romi în comunitate pentru reducerea discriminării și crearea unei unități sociale. Acest lucru a avut repercusiuni dezastruoase, 50% dintre copiii romi au abandonat în cele din urmă învățământul, datorită discriminării rasiale și a bullying-ului din partea copiilor de etnie română.

Prin urmare, Fundația Caleb a recurs la multe inițiative și numeroase activități pentru a reduce discriminarea copiilor romi în mediul școlar.

Așa cum s-a menționat anterior, Fundația Caleb s-a implicat mulți ani în comunitatea de romi din Lăzăreni, prin urmare s-a creat o legătură de neînlocuit. În urma prezenței fundație în mijlocul lor, aceasta a văzut și a analizat realele nevoi ale acestei comunități. În acest fel s-au născut programul de grădiniță, programul de afterschool și cursuri de formare de competențe în cadrul adulților. Această fundație este o piatră de temelie în formarea de noi deprinderi pentru adulții din comunitate în vederea găsirii unui loc de muncă.